Still not getting the sound I want...help!!

Talk about musical instrument construction, setup and repair.

Moderators: kiwigeo, Jeremy D

davidafterwork
Kauri
Posts: 35
Joined: Sat Jun 08, 2019 4:05 am

Re: Still not getting the sound I want...help!!

Post by davidafterwork » Sun Aug 16, 2020 7:50 pm

Martin that’s a good one! Ca.n You complete the circle now and send it on??? !! I only had a screenshot so must be something wrong
With the way the formulae were done....
We are in lockdown here and a perfect time for me to try the TG method.
Dave

User avatar
kiwigeo
Admin
Posts: 9975
Joined: Sat Sep 29, 2007 5:57 pm
Location: Adelaide, Sth Australia

Re: Still not getting the sound I want...help!!

Post by kiwigeo » Sun Aug 16, 2020 8:09 pm

Give me a couple of days...busy painting a new house right now.
davidafterwork wrote:
Sun Aug 16, 2020 7:50 pm
Martin that’s a good one! Ca.n You complete the circle now and send it on??? !! I only had a screenshot so must be something wrong
With the way the formulae were done....
We are in lockdown here and a perfect time for me to try the TG method.
Dave
Martin

davidafterwork
Kauri
Posts: 35
Joined: Sat Jun 08, 2019 4:05 am

Re: Still not getting the sound I want...help!!

Post by davidafterwork » Sun Aug 16, 2020 10:25 pm

That would be great Martin and much appreciated. I think I have broken the big dread of the TG method now and looking forward to advancing it. Wish I could help you with the painting but what can I say...!! All the best
Dave

Dave M
Blackwood
Posts: 418
Joined: Tue Jul 15, 2014 6:44 am
Location: Somerset UK

Re: Still not getting the sound I want...help!!

Post by Dave M » Mon Aug 17, 2020 2:54 am

In terms of tapping, it is worth checking you have done the setup correctly as per the book. Such things as the FFt size and the number of buffers in the spectrum capture tab.

It takes a bit of practice to get the ten taps timed right. You can see each buffer appearing as a block of colour in the capture spectrum button that you use to start the capture.

A screen shot or two might show us something...

Dave M
------------------
Dave

davidafterwork
Kauri
Posts: 35
Joined: Sat Jun 08, 2019 4:05 am

Re: Still not getting the sound I want...help!!

Post by davidafterwork » Mon Aug 17, 2020 8:18 pm

Thanks Dave
I think I have it set up ok because I bought the TG course online from O Briens so I am definitely getting there...
I only do 3 taps for each test on half plates (LG,cg and twist) as per the video and then 10 taps for resonating test which I haven’t done yet . It definitely spits out about 3 readings per tap and I was just wondering it you could get a read out of the average for each type of test ,( long grain test etc )
I will send screenshot if I can and I believe I will have a spreadsheet soon to test my own against so I am getting close to starting a TG type which I am
really looking forward to!
I must give a thumbs up to the people on the forum who have given such detailed responses to my newbie questions. Cheers

Dave M
Blackwood
Posts: 418
Joined: Tue Jul 15, 2014 6:44 am
Location: Somerset UK

Re: Still not getting the sound I want...help!!

Post by Dave M » Tue Aug 18, 2020 1:51 am

There is a slight ambiguity in section 6.2.

Without wishing to state the obvious... There are the three tests required - long, cross, and twist. But for each one you do the usual ten taps, filling the ten buffers in VA which then averages the result.

You've probably already sussed this.

Dave
------------------
Dave

davidafterwork
Kauri
Posts: 35
Joined: Sat Jun 08, 2019 4:05 am

Re: Still not getting the sound I want...help!!

Post by davidafterwork » Tue Aug 18, 2020 2:49 am

Dave
In The video TG only does 3 for each raw plate and ten on the finished guitar...?? Today again I got what seemed to be reasonably correct ( judging by the target numbers in 6.2 but still the cross grain test throws out very high numbers for some reason....from 150 to 300 which can’t be right I’m assuming.. I am going to try again and hopefully again I have the spreadsheet sorted I will get proper results to proceed with. It’s a daunting task at the start for sure!!
I know there are a few more tests after the thickness one but I’m avoiding them for the moment !
Dave

davidafterwork
Kauri
Posts: 35
Joined: Sat Jun 08, 2019 4:05 am

Re: Still not getting the sound I want...help!!

Post by davidafterwork » Wed Aug 19, 2020 5:38 pm

Hello there
Is there anyone who could have a quick look at the spreadsheet I have done as it doesnt seem to be giving out a correct thickness?? I cannot upload but can send directly to some kind volunteers email address...
It was copied as a screenshot form the forum ( thanks Martin!) but formulae is by me and I suspect the thickness formula is the culprit...
I think I have gone as far as I can myself
Dave

User avatar
lamanoditrento
Blackwood
Posts: 421
Joined: Thu May 05, 2016 9:50 am

Re: Still not getting the sound I want...help!!

Post by lamanoditrento » Thu Aug 20, 2020 7:18 am

David, I've sent you a DM
Trent

davidafterwork
Kauri
Posts: 35
Joined: Sat Jun 08, 2019 4:05 am

Re: Still not getting the sound I want...help!!

Post by davidafterwork » Thu Aug 20, 2020 3:08 pm

Thanks Trent but I didn’t see anything until now as I never used that facility before! Thanks I will check out and let you know.
Dave

davidafterwork
Kauri
Posts: 35
Joined: Sat Jun 08, 2019 4:05 am

Re: Still not getting the sound I want...help!!

Post by davidafterwork » Thu Aug 20, 2020 5:25 pm

Hello
I cannot upload my spreadsheet not can I see the formulae in the Google Docs sheet...
If someone could have a look at the thickness formula in this screenshot as I think the error might be there.
Attachments
DAC7CDD7-4EBB-49AE-AFFE-A1F22F95A493.jpeg
DAC7CDD7-4EBB-49AE-AFFE-A1F22F95A493.jpeg (94.51 KiB) Viewed 1385 times

User avatar
kiwigeo
Admin
Posts: 9975
Joined: Sat Sep 29, 2007 5:57 pm
Location: Adelaide, Sth Australia

Re: Still not getting the sound I want...help!!

Post by kiwigeo » Thu Aug 20, 2020 6:33 pm

Sorry David...have been very busy with a new house build so havent had chance to send you that spreadsheet. Will get onto it tomorrow.
Martin

davidafterwork
Kauri
Posts: 35
Joined: Sat Jun 08, 2019 4:05 am

Re: Still not getting the sound I want...help!!

Post by davidafterwork » Thu Aug 20, 2020 7:20 pm

No problem Martin I know you are busy. I have a google docs sheet now and will try and relate that to my excel and come back to you if still stuck
Dave
Ps I hope all this is worth it in the end!!! Ha ha

davidafterwork
Kauri
Posts: 35
Joined: Sat Jun 08, 2019 4:05 am

Re: Still not getting the sound I want...help!!

Post by davidafterwork » Fri Aug 21, 2020 1:01 am

Hello
I have now adjusted my excel sheet to match the formula for thickness and I am getting the same result as the screenshot so I cannot hunk I am good to go
I will do a live back now that I am doing the TG method on this guitar so is the thickness spreadsheet ok for that as well????

User avatar
kiwigeo
Admin
Posts: 9975
Joined: Sat Sep 29, 2007 5:57 pm
Location: Adelaide, Sth Australia

Re: Still not getting the sound I want...help!!

Post by kiwigeo » Fri Aug 21, 2020 9:46 am

Okay good to hear.
davidafterwork wrote:
Fri Aug 21, 2020 1:01 am
Hello
I have now adjusted my excel sheet to match the formula for thickness and I am getting the same result as the screenshot so I cannot hunk I am good to go
Martin

davidafterwork
Kauri
Posts: 35
Joined: Sat Jun 08, 2019 4:05 am

Re: Still not getting the sound I want...help!!

Post by davidafterwork » Fri Aug 21, 2020 5:42 pm

Very bad English there..!!
I meant to say I am good to go
I am going to try a live back as well so will use the correct value of 55 as per the book. Really looking forward to this now so hopefully it will go ok even though I am not too sure of what’s next Re the x bracing and if any tests required at that stage so I will be no doubt picking your brains again before this first TG guitar is built!!
Thanks again and feel free to drop any further hints for me when you have the time
Dave

Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: Jim watts and 52 guests